7 dolog, melyekre nem árt gondolni egy társasházi lakás vásárlásakor

Egy társasházba költözni együtt jár egy kialakult közösséghez csatlakozni. Ez sokszor kiszámíthatatlan, nem mindig van lehetőség előre megismerni kikkel és hogyan fogunk egy közösségben élni.

Változatos lakóközösség

A társasház mérete, a lakók kora nagyon sok esetben meghatározzák a várható problémákat. Ha a lakóközösségben sok a nyugdíjas, biztos nem fogják tolerálni a gyerekek hangoskodását ellenben valószínű, hogy többen hallgatják hangosabban a rádiót, tévét. Ha  a fiatalok vannak többségben, akkor az ő életüket a gyerekek aktív életmódja határozta meg.

Fontos megjegyezni, ha a társasháznak vannak olyan lakói, akik elsőként költöztek be a házba amikor megépült, számíthatunk arra, hogy ők ezt kicsit mindig privilégiumként fogják kezelni az újonnan beköltözőkkel szemben.

Manapság egyre több ingatlan kerül hosszú vagy rövidtávú bérbeadásra. A bérlők sok esetben nem érzik magukra nézve kötelezőnek a társasházi szabályok betartását, ebből komoly konfliktusok is keletkeznek.

A társasház gazdálkodása, működése

Egy társasház működését a lakók befizetéseinek kell biztosítania. Szerencsésebb esetben lehet egyéb  – pl. bérbeadásból származó – bevétele a társasháznak.

A tulajdonosoknak közös költség befizetésével kell finanszírozniuk a működést, a közös területek fogyasztását, a karbantartásokat, esetleges felújításokat, a biztosítás költségét és egyéb ügyviteli költségeket, mint pl. a közös képviselő díját, aki az egész társasház működését ideális esetben hatékonyan kezeli. Éves költségvetést készít, melyben az éves kiadások nem haladhatják meg a bevételek mértékét.

A közös képviselőt minden esetben a tulajdonosok közössége válassza meg és ők döntenek esetleges leváltásáról is. Előkészíti és végrehajtja a közgyűlés határozatait. Évente legalább egyszer közgyűlést tart. Ő tartja nyilván a tulajdonosok befizetéseit. Intézkednie kell a nem fizető tulajdonsok tartozásának behajtásáról.

Szerezzünk telefonos és e-mailes elérhetőséget is hozzá!

Felújítási alap

Az aktuális tulajdonosoknak mindig kötelessége gondoskodni az állagmegóvásról. Minden társasháznak fontos lenne felújítási alapot képeznie, de különösen kiemelten fontos a régebbi építésű társasházak esetében. A lakások állapotát nem csak a társasház jelenlegi állapota, hanem a felújításokkal kapcsolatos döntések és azok finanszírozásának módja is meghatározza.

A társasházaknak is lehetősége van, hogy megtakarításait lakástakarékba helyezze vagy Fundamentát nyisson, melyek mellé kedvező hitelkonstrukciók is társulhatnak igény szerint.

Lépcsőház takarítás

Nagyobb társasházak esetében külsős szolgáltatóval vagy saját takarítóval oldják meg a közös területek takarítását. Ennek nem megfelelő elvégzését így könnyű számon kérni, elsősorban a közös képviselőn keresztül.

Kisebb házaknál előfordul, hogy külön beosztás szerint a lakók maguk takarítanak, ha ilyen házba költözünk, be kell állni a sorba és a kijelölt időszakban feltakarítani az adott területet. Ez a megoldás több konfliktus helyzetet teremthet, ha van esetleg egy nem együttműködő a lakó.

Kert

Egy társasházat körülvevő telek a társasház tulajdona, a kert állapota általában jól tükrözi a társasházban élők hozzáállását. Ha nincs megbízott kertész valószínű, hogy jó esteben csak egy-két hobbi kertész tulajdonos szépítgeti a kertet, a maga előtti területet, jobb esetben a közös képviselő megszervezi, hogy havonta valaki levágja a fűvet. Kérdés lehet, hogy a társasháznak vannak-e megfelelő eszközei, gépei a saját karbantartáshoz.

Gondot jelenthetnek egyes növények elszaporodása, fák túlzó növekedése. Tudni kell, hogy egy fa kivágásához a közgyűlés szavazatán kívül önkormányzati engedély is szükséges.

Az újabb lakóparkokban rendszerint már szabályozzák az udvar használatát, kialakításra kerülhet még játszótér is, mely még több konfliktushelyzetet teremthet a gyermekekkel rendelkező és a gyermekekkel nem rendelkező tulajdonok között. A kölcsönös elfogadásra kell törekedni!

Közösségi közműdíjak

A közös területeken elhasznált áram, fűtés és vízdíjat a tulajdonosok közösen, a közös költségben együtt fizetik. Nagyon fontos ezért a tulajdonsok egyéni közüzemi elszámolása, a lakásokban külön mérőórák felszereltetése (víz és hőmennyiségmérők) és ezek rendszeres leolvasása, elszámolása.

A lakók egyéni áramdíját semmilyen körülmények között nem fizeti a társasház.

Biztosítás

A társasháznak rendelkeznie kell biztosítással ezt már vásárlás alkalmával célszerű megkérni a közös képviselőtől, amennyiben nincs jól látható helyen kifüggesztve.

Általánosságban elmondható, hogy egy társasházi biztosítás kizárólag abban az esetben fizet egy tulajdonosnak, amennyiben közös területről, vagy közös tulajdonban lévő dolog miatt a külön tulajdonban kár keletkezett.

A társasházi biztosítás ismerete nagyban megkönnyíti a saját lakás és ingóság biztosítását is, mert az a társasházi biztosításra épülhet, így elkerülhető, hogy átfedés legyen a biztosítások között, mely jelentős többletköltséget okozhat a tulajdonosnak.

Kérjen ajánlatot!

Töltse ki az alábbi űrlapot és kollégánk hamarosan felveszi Önnel  kapcsolatot!